Activitati de plantare in satul Ibanesti – 19.03.2011

Prima actiune de impadurire pe anul 2011 a avut loc in satul Ibanesti, comuna Cungrea. Aceasta actiune a constat in plantarea a aproximativ 670 puieti forestieri, din diferite specii: pin negru, salcam, stejar.

Astfel:

  • 45 puieti – pin negru au fost plantati in perimetrul bisericii Sf. Paraschiva (ctitorita in anul 1785) din satul Ibanesti.
  • 26 puieti – pin negru au fost donati celorlalte 6 biserici din comuna Cungrea, respectiv cate 4 puieti pentru fiecare biserica.
  • 100 stejari si 500 salcami au fost plantati pe un teren situat in extravilanul satului Ibanesti.

Vor avea puietii plantati un viitor bun?

Nu stim sigur, dar am incercat sa obtinem cat mai mult pentru ei. In acest sens:

  • A fost incheiat un acord intre Asociatia 20 pentru Cungrea si preotul din satul Ibanesti conform caruia administratorul bisericii va avea grija de buna dezvoltare a pinilor negri si anume:

– lucrari de intretinere (cosire iarba, inlaturare vegetatie nedorita – maracini, inlocuirea puietilor care nu s-au prins cu noi puieti oferiti de 20 pentru Cungrea);

– udari suplimentare in perioadele secetoase (de comun acord s-a definit perioda secetoasa acel interval de minim 7 zile consecutive, fara precipitatii, in care temperatura maxima a zilei depaseste 30 C);

  • A fost incheiat un acord intre 20 pentru Cungrea si beneficiarul terenului pe care au fost plantati cei 600 puieti forestieri.  Conform acestui acord, nu se va schimba categoria de folosinta a suprafetei plantate pe o perioada de minim 25 ani. Intretinerea puietilor planti pentru urmatorii 5 ani revine in seama Asociatiei 20 pentru Cungrea.
  • Suprafata de teren impadurita va fi trecuta din categoria “pasune” in circuitul silvic.
  • Se va incheia un contract anual de paza cu ocolul silvic din comuna Cungrea. Costul contractului va fi suportat de proprietarul terenului respectiv.
  • Ziua urmatoare plantarii (20 martie 2011) a plouat incontinuu, astfel ca sansele de prindere a puietilor, intr-un procent cat mai mare, au crescut semnificativ.

Multumim tuturor persoanelor implicate in aceasta actiune si indeosebi voluntarilor, care au venit din: Medias, Fagaras, Campina, Batrani (Prahova), Tulcea, Bucuresti si Ramnicu Valcea.

Din partea autoritatii locale a fost prezent domnul primar Ion Murgulet. Acesta a fost insotit de preotii din satele Otestii de Jos, Cungrea, Ibanesti si de administratorul bisericii din Ibanesti.

Poza de mai jos descrie cat se poate de bine cum ne-am simtit la sfarsitul plantarii puietilor forestieri.

Urmatoarea actiune de plantare va avea loc in perioada: sfarsitul lunii octombrie – inceputul lunii noiembrie – 2011. Va asteptam! Obiectiv actual pentru aceasta actiune: minim 2.000 puieti forestieri plantati.

Long live the trees!

Raspunde